Trollballregels
Doel van het spel
Het doel van het spel is om lol te hebben – niet om te winnen. Je speelt een trol in de wereld Glorantha. Er zijn twee teams. Elk team probeert om een levende trollkin over de doellijn van de tegenstander te krijgen. Het team met de meeste goals wint.
Trollkin
Een trollkin is een klein trol-achtig wezentje. Zolang zijn kop nog aan zijn lichaam zit, leeft hij nog. Omdat er meestal geen vrijwilligers voor zijn, wordt de trollkin niet door een mens gespeeld.
Duistere Trollen
Duistere Trollen zijn het meest wijdverspreide trollenras in Glorantha. Ze zijn 2,5 meter hoog en erg gespierd. Hoewel ze in de vrije natuur best snel kunnen zijn, bewegen ze in Trollball altijd in slow-motion (dus l-a-n-g-z-a-a-m)! Altijd!
Als een Duistere Trol een tegenstander met zijn knuppel slaat, kan die het lichaamsdeel dat geslagen is niet meer gebruiken:
1. Arm: Je laat alles vallen wat je in je handen hebt.
2. Been: Je hinkt verder op één been, of valt op de grond.
3. Romp of hoofd: Je bent uitgeschakeld. Je valt kermend op de grond. Je kunt niet meer vechten of lopen.
Grote Trollen
Grote Trollen zijn een ras van reusachtige trollen, speciaal ontwikkeld om te vechten. Ze zijn nog groter en gevaarlijker dan Duistere Trollen. Alleen spelers tussen de 6 en de 12 mogen Grote Trollen spelen. Grote Trollen hebben twee streepjes voor op hun Duistere Trolbroeders:
1. Als je geraakt wordt door een Grote Trol is het altijd een romp- of hoofdwond. Zelfs al raakt hij een arm of een been: de tegenstander valt uitgeschakeld neer.
2. Rotsblokken stuiteren gewoon van Grote Trollen af zonder schade aan te richten.
Trollenmoeder
De trollenmoeder zit langs de kant en kijkt naar het spel. Als een trol door haar geheeld wil worden, moet hij naar haar toe gaan. De trollenmoeder verlaagt zich er niet toe om zelf naar de trollen toe te lopen. (Hoewel er gefluisterd wordt dat van al haar kinderen ze meer gesteld is op de Grote Trollen dan de Duistere Trollen.) Een trol die uitgeschakeld is kan óf naar zijn moeder toe kruipen (wat nog langzamer gaat dan slow motion), óf gedragen worden door een teamgenoot. Er hoeft niet echt iemand gedragen te worden; zolang de trollen elkaars hand vasthouden onderweg naar de trollenmoeder is het genoeg.
Scheidsreus
De scheidsrechter is een REUS. Hij bestraft rennen. Zijn woord is wet – hoewel hij meestal geen woord zegt. Meestal trapt hij trollen die de regels overtreden gewoon van het veld af. Deze trol vliegt dan (geen slow motion) totdat hij tegen een onbeweeglijke hindernis aanbotst zoals een muur of een hek. Andere trollen tellen niet als hindernis. Daarvandaan moet de overtreder dan weer het veld in lopen (weer in slow motion).
Knuppels en rotsblokken
Trollen gebruiken maar twee soorten wapens: knuppels en rotsblokken. Elke trol krijgt een knuppel aan het begin van het spel. Er zijn geen reserveknuppels, dus je kunt hem maar beter niet kwijtraken. De wapenmeester deelt de rotsblokken uit aan het publiek. De wapenmeester kan te allen tijde nieuwe rotsblokken uitdelen of al uitgedeelde rotsblokken terugnemen.
Publiek
Het publiek moedigt hun favoriete team aan door luid geschreeuw en gebrul. Zij kunnen ook rotsblokken naar de Duistere Trollen gooien. Geraakt worden door een rotsblok telt hetzelfde als geraakt worden door een knuppel (zie boven). Het publiek mag het speelveld niet betreden. Mensen buiten de aangewezen tribunes zijn geen publiek – dat zijn kevertjes en maden. Zij kunnen niet aanvallen of aangevallen worden.
(translation by Tressy Driver)